Teken bij onze huisdieren

Teken bij onze huisdieren

Met de lente in het land en de zomer in aantocht, zijn de teken opnieuw aan hun jaarlijkse opmars begonnen. Teken zijn parasitaire insecten, die thuishoren in de groep spinachtigen. Een tekenbeet  is meestal onschuldig. De beet gaat vaak enkel gepaard met wat roodheid, zwelling en jeuk. Maar in sommige gevallen kan de teek drager zijn van ziektekiemen die via het speeksel van de teek kunnen worden overgedragen. 

Soorten teken bij hond en kat

In België vinden we drie tekensoorten terug bij honden en katten. De meest voorkomende hiervan zijn de teken van de familie Ixodes. Deze tekensoort kan wilde zoogdieren, vogels, huisdieren en mensen parasiteren. De teek leeft aan de rand van het bos en in kreupelhout. De Dermacentor teken is zeldzamer dan de Ixodes. We vinden deze soort terug in open grasland, beemden en moerassen. Deze tekensoort zuigt bloed bij knaagdieren, vee, paarden en de hond. In de warmere gebieden van Europa komt de Rhipicephalus teek voor. Als deze teek in België gevonden wordt, gaat het meestal om een geïmporteerd geval. Deze soort bijt voornamelijk honden en komt niet voor op mensen. Je vindt hem terug in schuren, stallen, hondenhokken en in huizen. 

Gevolgen van een tekenbeet bij onze huisdieren

Een tekenbeet bij de hond en de kat kan een lokale zwelling en roodheid teweegbrengen. Indien een klein huisdier, puppy of kitten een zware infestatie van teken heeft, zijn de gevolgen soms erger. Er kan bloedarmoede en algemene verzwakking optreden, waardoor het dier vatbaarder wordt voor andere ziektes.  

Teken kunnen drager zijn van ziektekiemen en deze overbrengen op hun gastheer. In België draagt 10-14% van alle teken de ziekte van Lyme. Deze aandoening wordt veroorzaakt door de bacterie Borrelia burgdorferi sensu lato. Zodra een teek langer dan 16 tot 48 uren bloed zuigt, kan er ziekteoverdracht optreden. Bij de hond en de kat verloopt de ziekte van Lyme gelukkig vaak subklinisch, dat wil zeggen dat er geen duidelijke symptomen worden waargenomen. In een zeldzaam geval zou er koorts, opzetting van de lymfeknopen en manken kunnen optreden. Bij mensen komt de ziekte van Lyme voor bij 1 tot 3.5 % van alle personen met een tekenbeet. Symptomen starten met een rode plek op de plaats van de tekenbeet (Erythema Migrans) en griepachtige symptomen. Maar de ziekte kan evolueren naar een ernstige multi-systeem ziekte die kan leiden tot neurologische, oftalmologische, dermatologische, cardiologische, reumatologische en psychische symptomen. Het is dus ook voor de mens van belang het aantal teken in de omgeving beperkt te houden. 

Teken uit Zuid-Europese gebieden kunnen drager zijn van een aantal ziektekiemen (Babesia, Ehrlichia...) die wel ernstige symptomen kunnen geven bij de hond en de kat. Af en toe komt zo'n geïmporteerde teek in België voor. Maar zeker de huisdieren die op reis gaan met hun eigenaar naar warmere oorden lopen een risico op besmetting.  

   

Teken bestrijden

Als er een teek op je hond of kat zit, moet deze uiteraard zo snel mogelijk verwijderd worden. Dit wordt uitgevoerd met een tekentang. De teek eerst 'verdoven' met ontsmettingsalcohol of ether is geen goed idee, omdat de teek dan zijn speekselklieren ledigt in de huid van je huisdier. Zo zou een ziektekiem kunnen worden overgedragen. Inspecteer je hond of kat dagelijks op teken, zeker tijdens de lente-, zomer- en herfstmaanden. 

Er bestaat een waaier aan producten die ervoor zorgen dat je hond of kat geen tekenbeten krijgt. Een deel van deze producten doodt de teek, eenmaal ze op je huisdier zit. Maar er bestaan ook producten die naast het dodend effect, ook een afwerend effect hebben. Uiteraard bespreken we graag welk product voor jouw huisdier het geschikst is. Ook als jouw hond of kat meegaat naar het buitenland, loont het zeker de moeite om tekenpreventie te bespreken. 

    

Meer artikels

Teken Bij Onze Huisdieren - Artikel - Dierenarts Nachtegaele

Chocoladevergiftiging bij de hond

Chocolade is giftig voor honden. Een halve reep fondant chocolade kan al tot een dodelijke...
Teken Bij Onze Huisdieren - Artikel - Dierenarts Nachtegaele

Mijn konijn zit zo stil, hoe komt dit?

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, komt er bij de verzorging van een konijn heel wat...
Teken Bij Onze Huisdieren - Artikel - Dierenarts Nachtegaele

Zorg jij goed voor het gebit van jouw huisdier?

80% van alle honden ouder dan 3 jaar heeft gebitsproblemen. Bij katten is dit zo bij meer dan de...
Teken Bij Onze Huisdieren - Artikel - Dierenarts Nachtegaele

Help, mijn hond heeft een te korte snuit!

Kortsnuitige honden kunnen te maken krijgen met een bemoeilijkte ademhaling. Hoe komt dit en wat...
Teken Bij Onze Huisdieren - Artikel - Dierenarts Nachtegaele

Vaccinatie bij het konijn

Bij konijnen wordt er gevaccineerd tegen twee belangrijke aandoeningen: myxomatose en RHD...
Teken Bij Onze Huisdieren - Artikel - Dierenarts Nachtegaele

Alles wat je moet weten over vaccinaties bij de hond

Door je hond te vaccineren worden er antistoffen opgebouwd tegen bepaalde ziektes. Als je hond...
Teken Bij Onze Huisdieren - Artikel - Dierenarts Nachtegaele

Mijn hond moet binnenkort bevallen. Wat nu?

Voor eigenaars die nog nooit een bevalling van een hond hebben meegemaakt, kan het soms moeilijk...
Teken Bij Onze Huisdieren - Artikel - Dierenarts Nachtegaele

Alles wat je moet weten over vaccinatie van je kat

Een vaccinatie zorgt ervoor dat er antistoffen worden opgebouwd tegen bepaalde ziekteverwekkers....

Volg ons op Instagram

Eat, sleep, save pets, repeat!

Privacy Statement | Cookie Statement | Disclaimer